Publisert 9. mai 2023 | Oppdatert 9. mai 2023
I februar og mars i år ble virksomheter over hele landet intervjuet til Navs årlige bedriftsundersøkelse. Resultatene viser at det er store utfordringer med å få tak i arbeidskraft i Nordland. 3 500 flere kunne vært ansatt dersom søkerne hadde hatt rett kompetanse.
- Det er en liten bedring fra i fjor, men arbeidsmarkedet i Nordland er fortsatt stramt, sier direktør ved Nav Nordland Cathrine Stavnes. - Mange virksomheter i Nordland har alvorlige rekrutteringsproblemer, og utfordringene er størst for virksomhetene i Salten.
Én av fire Nordlands-virksomheter har alvorlige rekrutteringsproblemer
Av de 964 virksomhetene som deltok i bedriftsundersøkelsen, svarer hele 29 prosent at de har hatt problemer med å få tak i rett kompetanse; 19 prosent fikk ikke ansatt noen, mens 10 prosent av virksomhetene ansatte noen med lavere eller annen formell kompetanse.
Hele én av fire Nordlands-virksomheter opplever ingen eller for få kvalifiserte søkere til ledige stillinger. Flest ubesatte stillinger er det innen helse- og sosialtjenesten. I denne næringen opplyser 39 prosent av virksomhetene at de har hatt ingen eller for få kvalifiserte søkere til stillingene. Totalt kunne næringen sysselsatt omtrent 1 200 flere dersom de hadde fått tak i riktig kompetanse.
Som tidligere år er det fortsatt størst mangel på arbeidskraft innen ulike helseyrker. Den aller største mangelen er i sykepleieryrket med 389 ubesatte stillinger, etterfulgt av helsefagarbeidere med mangel på 261. Det er en nedgang siden i fjor, da mangelen var på henholdsvis 550 og 380 stillinger.
Til tross for den store mangelen på arbeidskraft innen helse er det en annen næring som opplever enda større utfordringer, nemlig overnatting- og servering. Ut fra størrelsen på denne næringen og en opplyst mangel på arbeidskraft i 245 stillinger, gir dette fylkets strammeste arbeidsmarked. Det er mangelen på kokker som er desidert størst.
– Når NHO nå varsler økt turisme i Norge som følge av kronekursen og det er færre arbeidsinnvandrere som ønsker å jobbe her, kan bedriftene stå ovenfor en enda større utfordring denne sommersesongen, sier Stavnes.
Optimisme
Virksomhetene i Nordland er de med størst optimisme for framtiden. Hele 31 prosent av bedriftene oppgir at de forventer å ha flere ansatte om ett år i motsetning til landet i sin helhet hvor 26 prosent oppgir det samme for det kommende året. Størst optimisme er det i næringen produksjon av metallvarer.
Undervisningsnæringen har i flere år oppgitt å ha forventet nedgang i sysselsettingen, noe som også har vist seg å være riktig. Men for 2023 er dette nå snudd til en svak optimisme, med flere virksomheter som venter økt sysselsetting enn det er som venter nedgang.
Det ventes sysselsettingsvekst i alle regionene i fylket og mest optimisme finner vi i Vesterålen. Virksomheter i Salten er i år som i fjor relativt sett minst optimistiske.
Inkluderende rekruttering
- Det er utfordrende for mange virksomheter å få tak i riktig kompetanse. Samtidig er det mange nordlendinger som står utenfor arbeidsmarkedet og ikke har den kompetansen virksomhetene etterspør. Her kan vi i Nav bidra til å finne gode løsninger sammen med den enkelte virksomhet. Vi kan bidra med kvalifisering, lønnstilskudd eller andre økonomiske virkemidler i tillegg til oppfølging sammen med utdanning og helse – alt etter hva det er behov for.
----------------------------------------------------------------------
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071
----------------------------------------------------------------------
Vedlegg:
- Rapport NAVs Bedriftsundersøkelse Nordland 2023 (pdf)
- Presentasjon NAVs Bedriftsundersøkelse Nordland 2023 (pdf)
- Tabeller og figurer NAVs Bedriftsundersøkelse Nordland 2023 (excel)
Se bedriftsundersøkelsen for landet som helhet her (nav.no).
Fakta
Fakta om Navs bedriftsundersøkelse
Navs bedriftsundersøkelse kartlegger etterspørselen etter arbeidskraft, for fylket som helhet og innenfor den enkelte næring. Nav Nordland har i år også valgt å presentere noen resultater for fylkets fem regioner Vesterålen, Ofoten, Lofoten, Salten og Helgeland. Vi presiserer at tallene på dette nivået ikke er 100 prosent representative.
Undersøkelsen gir et øyeblikksbilde av virksomhetenes etterspørsel etter arbeidskraft, og gir innsikt i eventuelle vansker med å skaffe den etterspurte kompetansen. Kunnskap om hvilke typer kompetanse arbeidsgivere har problemer med å få tak i er viktig for at Nav skal kunne yte god service overfor arbeidssøkere og arbeidsgivere. Informasjonen om bedriftenes behov for ulike typer arbeidskraft, og hvilke stillinger det er vanskelig å få kvalifiserte søkere til, bruker vi for å estimere mangel på arbeidskraft.
I tillegg gir undersøkelsen innsikt i virksomhetenes bemanningsbehov framover. Virksomhetene har gitt svar på om de venter å øke, redusere eller å ha samme antall ansatte det kommende året. Deres forventninger til fremtidig sysselsetting tar temperaturen i arbeidsmarkedet og gir en pekepinn på hvilken utvikling vi kan vente oss i månedene som kommer.
Undersøkelsen er gjennomført blant et utvalg av fylkets offentlige og private virksomheter, som er representativt på fylkes- og næringsnivå. Vi presiserer at utvalget ikke er 100 prosent representativt når vi bryter resultatene ned på fylkets fem regioner Vesterålen, Ofoten, Lofoten, Salten og Helgeland. Utvalget er trukket fra Bedrifts- og foretaksregisteret. I Nordland var det 964 virksomheter som svarte på undersøkelsen, noe som gir en svarprosent på 97 og gir dermed god sikkerhet på resultatene. Den høye svarprosenten er det Nav-medarbeidere i hele fylket som har bidratt til, som har foretatt intervjuer enten ved å ringe til eller besøke virksomhetene i utvalget.
Undersøkelsen ble gjennomført mellom 30. januar og 17. mars i år